Rosj Hasjana
22 t/m 24 september 2025
Joods Nieuwjaarsfeest
Aan het begin van de herfst, als de oogst binnen is, sluiten joodse mensen het jaar af en beginnen ze het nieuwe jaar met een feest: Rosj Hasjana. Dit betekent 'hoofd van het jaar'. Het feest duurt twee dagen. Er wordt op die dagen niet gewerkt.
Op Rosj Hasjana begint het nieuwe jaar in de synagoge met het scherpe geluid van de sjofar. De sjofar is een blaasinstrument gemaakt van de hoorn van een ram of een bok. Deze hoorn herinnert aan het offer dat Abraham bracht aan God. Abraham werd door God op de proef gesteld: hij kreeg de opdracht zijn zoon Izaäk te offeren. Maar God zond een ram met gedraaide horens om te offeren in plaats van Izaäk. Dit verhaal laat de liefde tussen joden en God zien. Ook voor moslims is dit een belangrijk verhaal. Het wordt herdacht bij het islamitische Offerfeest.
Op naar een goed jaar
In Nederland wordt Oud & Nieuw vaak gevierd met een hoop vuurwerk. Het joodse nieuwjaarsfeest is juist een rustig en serieus moment. Joden proberen hun fouten recht te zetten en ruzies bij te leggen. Ook sturen ze elkaar kaarten waarmee ze de ander een goed en 'zoet' jaar wensen.
Volgens het joodse geloof heeft God namelijk een boek waarin de goede en slechte daden van mensen worden bijgehouden. Tijdens de eerste tien dagen van het jaar staat dit boek open. Slechte daden kunnen worden vergeven en goede daden kunnen worden opgeschreven. Daarna gaat het boek weer dicht. De tiende dag heet Jom Kippoer of Grote Verzoendag. Dan bepaalt God wie er een goed jaar krijgt.
Het joodse nieuwjaar is een rustig en serieus feest
Zoete feestelijkheden
Om het nieuwe jaar goed (en dus zoet) te beginnen eten mensen op deze feestdag een stukje appel met honing, ronde broden (challoth) en twee balletjes zoet deeg met rozijnen. Deze balletjes beelden uit dat het jaar rond en vol is.