Chanoeka
7 t/m 15 december

Het joodse lichtfeest

Tijdens de acht dagen van Chanoeka vieren de joden dat ze de grote tempel in Jeruzalem weer voor hun eigen godsdienst mochten gebruiken.

Lampenolie

In de tweede eeuw voor Christus mochten joden jarenlang hun geloof niet uitoefenen. Maar ze kwamen in opstand en namen hun tempel in Jeruzalem weer in gebruik. Bij de 'heropening' was er nog maar een beetje lampenolie om de grote kandelaar in de tempel te laten branden. Door een wonder bleef dat kleine beetje acht dagen licht geven, net lang genoeg om nieuwe olie te maken. Dat vieren joden tegenwoordig met het lichtfeest van Chanoeka.

Lichtfeest

Joodse families steken acht dagen achter elkaar een kaars aan in een speciale chanoekakandelaar, tot die helemaal straalt. Iedere avond komt daar een kaarsje bij, totdat op de achtste dag alle kaarsen branden. Ze worden aangestoken met een speciale negende kaars, die een aparte houder heeft. Het lijkt een beetje op het aansteken van de kaarsen op de Adventskrans.

Chanoeka.jpg
Joodse families steken in een speciale kandelaar op de eerste avond één kaarsje aan.

Geschiedenis

Chanoeka is een zogenaamd 'halffeest'. Het hoort niet bij de belangrijkste dagen van het joodse jaar, maar herinnert wel aan een voorval uit de geschiedenis van de joden. In dit geval gaat het over trouw blijven aan jezelf, ook al wil je omgeving iets anders. Chanoeka is een vrolijk en nog altijd populair feest, ook al is de tempel in het jaar 70 na Christus verwoest. Het is dan ook een echt familiefeest: mensen komen iedere avond thuis bij elkaar om te eten, te zingen, cadeautjes uit te delen en spelletjes te spelen. Er zijn ook speciale hapjes: soefganiot en latkes, dat zijn zoete en hartige pannenkoekjes.

School TV

Filmpje

Kijk mee!

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!