Chanoeka
25 december t/m 2 januari 2025

Lichtfeest om de inwijding van de tempel te vieren

Tijdens de acht dagen van Chanoeka vieren joden dat ze de grote tempel in Jeruzalem weer voor hun eigen godsdienst mochten gebruiken. Joodse families steken in een speciale kandelaar iedere avond één kaarsje meer aan, totdat alle acht kaarsen branden.

Feest van licht

Acht dagen lang steken joodse families 's avonds voor het avondeten een kaars aan in een speciale Chanoeka kandelaar. Er komt steeds een lichtje bij, tot op de achtste dag van het feest alle kaarsen branden. Tijdens het aansteken van de kaarsen, met een speciale negende kaars, worden Hebreeuwse spreuken opgezegd. Ook zingt de hele familie samen een lied.

Door de vele lichtjes wordt Chanoeka ook wel een lichtfeest genoemd, net als bijvoorbeeld Kerst en Divali. Het aansteken van de kaarsen in de speciale kandelaar lijkt een beetje op het aansteken van de kaarsen op de Adventskrans bij christenen, in aanloop naar het Kerstfeest.

Lichtfeest

In de tweede eeuw voor Christus mochten joden jarenlang hun geloof niet uitoefenen. Maar ze kwamen in opstand en namen hun tempel in Jeruzalem weer in gebruik. Bij de 'heropening' was er nog maar een beetje lampenolie om de grote kandelaar in de tempel te laten branden. Door een wonder bleef dat kleine beetje acht dagen licht geven, net lang genoeg om nieuwe olie te maken. Dat vieren joden tegenwoordig met het lichtfeest van Chanoeka.

Chanoeka.jpg
Joodse families steken in een speciale kandelaar op de eerste avond één kaarsje aan.

Geschiedenis

Chanoeka is een zogenaamd 'halffeest'. Het hoort niet bij de belangrijkste dagen van het joodse jaar, maar herinnert wel aan een voorval uit de geschiedenis van de joden. In dit geval gaat het over trouw blijven aan jezelf, ook al wil je omgeving iets anders. Chanoeka is een vrolijk en nog altijd populair feest, ook al is de tempel in het jaar 70 na Christus verwoest. Het is dan ook een echt familiefeest: mensen komen iedere avond thuis bij elkaar om te eten, te zingen, cadeautjes uit te delen en spelletjes te spelen. Er zijn ook speciale hapjes: soefganiot en latkes, dat zijn zoete en hartige pannenkoekjes.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!