Sjawoe'ot (Wekenfeest)
26 & 27 mei

De herdenking dat God de Tien Geboden naar de aarde zond

Met Sjawoe'ot herdenken de joden dat God de Tien Geboden naar de aarde zond. Dat was het begin van de joodse wetten en leefregels. De Geboden werden vierduizend jaar geleden ontvangen door Mozes op de berg Sinaï.

7 weken

Dit gebeurde zeven weken nadat het joodse volk uit slavernij in Egypte was bevrijd. Sjawoe'ot valt dan ook zeven weken na Pesach, op de zesde en zevende dag van de joodse maand Sivan. Vanwege die zeven weken heet dit feest ook wel het Wekenfeest.

Oogstfeest

Sjawoe'ot duurt twee dagen, waarop joden niet mogen werken. Net als Pesach was het van oorsprong een oogstfeest. Van Pesach tot aan Sjawoe'ot kon de gerst van het land worden gehaald. Daarna waren de tarwe, dadels en olijven aan de beurt. Maar al in de derde eeuw vierde men daarbij het geschenk van de Wet.

De synagoge is mooi versierd met bloemen, fruit en groen.

Sjawoe'ot wordt nu vooral in de synagoge gevierd, het joodse gebedshuis. De synagoge is mooi versierd met bloemen, fruit en groen. De berg Sinaï was daar namelijk helemaal mee bedekt toen Mozes de Tien Geboden naar beneden bracht. De geboden worden plechtig voorgelezen. Thuis eet je veel gerechten met melk, want dat is net zo voedzaam voor je als de goddelijke leefregels.

Pinksteren

Het christelijke Pinksteren lijkt op Sjawoe'ot: het valt ook zeven weken na Pasen. En Pasen is verwant aan Pesach. Bovendien herdenken beide feesten een ontmoeting tussen hemel en aarde. Mozes ontving de Tien Geboden en de vrienden van Jezus ontvingen de Heilige Geest. De Tien Geboden zijn ook voor christenen belangrijke leefregels.

School TV

Filmpje

Kijk mee!

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!