Valentijnsdag
14 februari 2025

De dag van de liefde en van de christelijke heilige Valentinus

Op 14 februari kun je jezelf voordoen als Valentijn, oftewel de heilige Valentinus. Je verstuurt dan bloemen of een kaartje zonder je eigen naam. Aan iemand die je wilt bedanken. Aan iemand die je leuk vindt. Of zelfs aan iemand op wie je verliefd bent…

Valentijnsdag

Overal hartjes

Bloemenwinkels en de mensen van de post maken in Nederland daarom veel reclame voor Valentijnsdag. Spullen met hartjes zijn niet uit de winkels weg te denken. Een hart is het christelijke symbool voor de liefde.

Valentijnsdag bestaat hier nog niet zo lang. Hoogstens vijftig jaar. Het is komen overwaaien uit Engeland en Amerika. Daar vieren ze het al een paar eeuwen. De oudste Valentijnskaart ter wereld is bijna zeshonderd jaar oud!

Valentinus

Maar goed, over de échte Valentinus is heel weinig bekend. Waarschijnlijk stierf hij al omstreeks het jaar 270. Er bestaan wel verhalen dat hij bloemen gaf aan verliefde stelletjes. Want als je van iemand houdt, moet je daar net zo goed voor zorgen als voor een bloem, vond hij. En Valentinus zou in het geheim huwelijken hebben geregeld. Misschien is hij daarom nog steeds zo populair?

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!