Hemelvaart van de Profeet
27 januari 2025

Met Lailat-ul-Meraj herdenken moslims de wonderbaarlijke reis van de profeet Mohammed naar de hemel

Net als Jezus heeft Mohammed een wonderbaarlijke reis naar de hemel gemaakt. Ze zijn elkaar zelfs tegengekomen, ook al zat er zeshonderd jaar tussen hun levens in!

Hemelvaart van de profeet.jpg
Boeraak, het gevleugelde paard

Midden in de nacht

Rond het jaar 620 lag Mohammed ’s nachts te slapen voor de moskee in Mekka, in wat nu Saudi-Arabië is. Daar werd hij gewekt door Djibriel. Dat is de Arabische naam voor de engel Gabriël, die ook Maria (Maria Boodschap) kwam vertellen dat zij de moeder van Jezus zou worden.

Djibriel nam Mohammed bij de arm en bracht hem naar de poort van de moskee. Daar stond Boeraak, een wit paard met vleugels aan zijn hoeven. Samen met Boeraak en Djibriel vloog Mohammed naar Jeruzalem. Ze landden op de berg waar ooit de joodse tempel (Chanoeka) stond. Daar ontmoette Mohammed allemaal mensen die net als hij profeten waren, boodschappers van God. Daar waren ook Mozes, Jesaja en Jezus bij.

Nu herdenken moslims deze wonderlijke nacht tijdens een avonddienst in de moskee.

Nadat ze samen hadden gebeden klom Mohammed naar de hemel met een ladder, een 'mi’raadj'. Er waren zeven hemelen en in de hoogste hemel ontmoette hij God. Toen keerde hij terug naar Mekka.

Daar geloofde niemand zijn verhaal…

Jerusalem

Op de tempelberg in Jeruzalem verrees de El Aksamoskee. Jeruzalem werd door deze hemelvaart ook voor moslims een heilige stad.

School TV

Filmpje

Kijk mee!

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!