Burgerschap project

'WEET WAT JE ZEGT'

In dit prijswinnende project ontwikkelen leerlingen uit groep 7 en 8 diverse burgerschapsvaardigheden. Aan de hand van een speciaal voor hen ontwikkelde training, prachtige kunst en uniek erfgoed leren ze met een open blik naar de wereld te kijken. Ze verdiepen zich in maatschappelijke kwesties over vrijheid, gelijkheid en religie, en creëren zo meer begrip voor elkaar en de diverse samenleving waarin we leven.

Dit project is onderdeel van Weet wat je viert. Deelname is mogelijk op vier van de Feest!-locaties: Utrecht, Enkhuizen, Leeuwarden en Groningen.

"We hebben enorm veel van dit project geleerd: leerlingen leren beter naar elkaar te luisteren, samenwerken, doorzetten en krijgen meer zelfvertrouwen. Echt top voor de groepsdynamiek!"
- Docent Dicky Jut, OBS De Schakels

Dit schooljaar organiseren we opnieuw dit unieke burgerschapsproject voor groep 7 en 8. Leerlingen leren de kneepjes van het debatteren, maken kennis met kunst en erfgoed én leren zich te verplaatsen in andere perspectieven. Hierdoor creëren ze meer begrip voor elkaar en de wereld om zich heen. Een ideale voorbereiding op weg naar de middelbare school!

Waarom meedoen aan dit project?

  • Waardevolle vaardigheden trainen op een aansprekende manier
  • Curriculumvervangend in te zetten, direct aansluitend bij leerdoelen
  • Wij regelen gratis busvervoer van en naar het museum!
  • Sluit voor groep 7/8 perfect aan bij de fase op weg naar het VO
  • Unieke samenwerking met het Bevrijdingsfestival (Utrecht)
Scholier verdedigt stelling in voorronde debat - Foto Sebastiaan ter Burg.jpg


Opzet van het project

Het educatieve project bestaat uit twee onderdelen. Als start komen jullie met de klas naar het museum waar de leerlingen zich met behulp van de museumcollectie verdiepen in kwesties rondom vreedzaam samenleven. Dankzij de op maat gemaakte training door onze ervaren museumdocenten doen ze waardevolle (burgerschaps)vaardigheden op. Daarmee leren ze hun mening te vormen, verschillende standpunten in te nemen en deze te presenteren.

In de klas kunnen jullie vervolgens aan de slag met lesmateriaal om verder te oefenen. Op naar stap twee: de voorronde! Hierin gaan twee klassen van verschillende scholen de dialoog aan. De leerlingen buigen zich over stellingen die gaan over thema's als gelijkheid, vrijheid en religieuze diversiteit.

Praktische informatie

  • Meedoen is mogelijk op vier locaties: Utrecht, Groningen, Enkhuizen en Leeuwarden. Je vindt hieronder de links naar meer info per museumlocatie.
  • Het project vindt plaats tussen september 2024 en april 2025. De training plannen jullie zelf op een dag die goed uitkomt, voor de voorronde in het voorjaar delen we scholen in overleg in.
  • Eind april nemen de beste klassen het tegen elkaar op in de finale.
  • Wij zorgen voor busvervoer. Dit is voor alle locaties gratis!


Meer weten of aanmelden voor een van de locaties?

Bekijk voor meer informatie de website van Museum Catharijneconvent voor de editie in Utrecht. Op deze pagina's vind je alles over de andere locaties:

Heb je vragen en/of wil je jouw school alvast aanmelden voor volgend jaar? Stuur ons dan een mailtje via burgerschapsproject@catharijneconvent.nl!

"Ook al ben je het niet eens, je leert je inleven in de ander. Dat het in het museum plaatsvindt en een link heeft met kunst maakt het extra speciaal!”
- Docent basisschool De Velduil

De Schakel wint Weet wat je zegt 2024 - foto: Lilian van Rooij
Blijdschap bij winnende klas De Schakel in 2024 - Foto: Lilian van Rooij

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!