Feestgerechten

Bij veel feesten horen speciale gerechten. Hier vind je de recepten.

Bij veel feesten hoort speciaal eten. Waarom eigenlijk? Lees hier meer over de herkomst van verschillende feestelijke gerechten.

Christelijke gerechten

Gevuld ei

Pasen is voor christenen het belangrijkste feest van het jaar. Ze herdenken met Pasen dat Jezus na zijn dood uit zijn graf is opgestaan. De dood is niet het einde, maar een overgang naar een eeuwig leven. In de lente groeit nieuw leven en op het land komt alles tot bloei. Eitjes zijn het symbool van dit nieuwe leven. Daarom eten mensen veel eitjes met Pasen.

Feestrecept Gevuld ei Download

Paasei

Het ei symboliseert nieuw leven en ook het graf waaruit Jezus is opgestaan. Daarnaast zijn eieren heel voedzaam. Toen er nog geen legbatterijen waren, legden kippen pas weer eieren als de dagen in het voorjaar langer werden. Eieren verven deed men door ze te koken in water met rodekool (blauw), spinazie (groen) of uien (oranje).

Feestrecept Paaseieren Download

Paasbrood

Joden eten tijdens Pesach plat, eenvoudig brood. Maar het christelijke paasbrood is rijk gevuld met rozijnen en amandelspijs. Het was immers de eerste traktatie na veertig dagen vasten: sober en weinig eten. Tijd genoeg dus om het brood nog eens te laten rijzen en extra vol te stoppen met allerlei vruchten en noten.

Feestrecept Paasbrood Download

Joodse gerechten

Hamantaschen

Hamantaschen horen bij het joodse poerimfeest. Deze koekjes zijn driehoekjes gevuld met pruimen of maanzaad. Ze stellen de oren of de hoed van Haman voor, de slechte Perzische minister die alle joden wilde laten vermoorden. Het joodse meisje Esther en haar oom Mordechai staken daar een stokje voor.

Feestrecept Hamantaschen Download

Charoset

Dit gerecht hoort bij het feest Pesach. Joden vieren dat God vierduizend jaar geleden het joodse volk hielp vluchten uit Egypte. Ze vieren dit tijdens een speciale maaltijd op de ‘Seder-avond’. Aan de hand van de etenswaren wordt het verhaal van de vlucht verteld. Charoset is zoet en staat voor het geluk na de bevrijding. De kleur en het mengsel lijken op de klei waaruit de joden stenen moesten maken toen ze slaaf waren in Egypte.

Feestrecept Charoset Download

Blintzes

Joden herdenken op Sjawoe'ot, dat God de Tien Geboden (leefregels en wetten) aan het volk gaf. Sjawoe'ot duurt twee dagen. Mensen hoeven niet te werken, maar er wordt wel lekker eten voorbereid. Op deze dag eten joden veel gerechten met melk. Ook eten ze blintzes, gevulde flensjes. Je kunt ze op veel manieren maken. Probeer deze eens uit!

Feestrecept Blintzes Download

Latkes

Met Chanoeka vieren de joden dat ze hun tempel in Jeruzalem eindelijk zelf weer mochten gebruiken. Er was nog maar een beetje lampolie voor de kandelaar. Door een wonder bleef deze wel acht dagen branden. Daarom is Chanoeka een lichtfeest. Joodse families steken iedere avond één kaarsje extra aan totdat er acht kaarsjes branden. Bij dit feest komen ze bij elkaar om te eten, te zingen, cadeautjes uit te delen en spelletjes te spelen. Als herinnering aan het wonder met de lampolie worden er lekkere hapjes in olie gebakken, zoals latkes.

Feestrecept Latkes Download

Islamitische gerechten

Harira

Harira staat vaak op tafel tijdens de ramadan, want het is een stevige soep die lekker vult na een lange dag vasten. Het is de soep die Marokkanen het meest eten. Iedere familie heeft zijn eigen recept, maar bloem, linzen, kikkererwten en/of tomaten zitten er vrijwel altijd in.

Feestrecept Harira Download

Amandelbonbons

Moslims vieren met het Ramadanfeest (Eid al-Fitr) het einde van de vastenperiode Ramadan. Een maand lang mochten ze overdag niet eten. Nu eten ze drie dagen lang samen met familie en vrienden de lekkerste gerechten, vooral zoete hapjes. Vooral Turkse moslims houden erg van zoete hapjes na het vasten. De naam Ramadanfeest komt dan ook van het Turkse Şeker bayrami.

Feestrecept Amandelbonbons Download

Oreobonbons

Voor moslims is het Offerfeest één van de belangrijkste feesten van het jaar. Tijdens dit feest herdenken zij dat Ibrahim zijn zoon aan Allah zou offeren. In plaats van de jongen mocht Ibrahim van Allah een schaap doden. Moslims danken Allah door een schaap (of geit ) te slachten en het vlees met anderen te delen. Er worden ook andere lekkere hapjes gemaakt bij deze feestmaaltijd.

Feestrecept Oreobonbons Download

Hindoestaanse gerechten

Gajar Ka Halve

Gajar Ka Halva is een toetje dat wordt gegeten bij verschillende hindoestaanse feesten. Het is een soort wortelpudding met griesmeel, amandelen en rozijnen. Je kunt het versieren met varq, eetbaar bladzilver. Hindoes offeren vaak een beetje van hun feestmaaltijd aan de goden. Dit gezegend voedsel heet prashaad. De goden houden vooral van zoet eten, dus maken hindoes daar veel van klaar.

Feestrecept Gajar Ka Halve Download

Laddu

Met Raksha Bandhan binden meisjes en vrouwen plechtig een beschermingskoord (râkhi) om de pols van hun broer, want hij zal hen beschermen. De vrouw biedt de man een balletje van suiker en melk, een laddu, aan. Ze heeft het zelf voor hem gemaakt. Laddu is echt feest-eten. Het wordt vaak gemaakt voor religieuze feesten en bijzondere feesten als een bruiloft of een geboorte. Er wordt ook gezegd dat laddu geluk brengt.

Feestrecept Laddu Download

Boeddhistische gerechten

Acht kostbaarhedenpudding

Boeddhisten vieren de verjaardag, de sterfdag en de verlichting van Boeddha. Het kan ook op één moment gevierd worden: in de lente, met Wesak. Vaak bezoeken mensen een tempel of schenken ze iets aan het klooster. Sommige boeddhisten eten met Wesak niets (vasten) en sommige maken juist lekkere hapjes om te offeren of uit te delen. Zoals deze acht kostbaarhedenpudding. Het cijfer 8 geeft geluk.

Feestrecept Acht kostbaarhedenpudding Download

Nationale gerechten

Schaafijs

Op 1 juli vieren Surinaamse en Antilliaanse mensen in Nederland Keti Koti. Ze vieren op die dag de afschaffing van slavenarbeid en slavernij in 1863. Bij een Surinaams feest hoort natuurlijk ook lekker eten. Een typische Surinaamse lekkernij is schaafijs. Bij Keti Koti kun je schaafijs kopen bij vrolijk versierde karretjes. Je kiest je favoriete smaak uit een rij flessen met felgekleurde siroop.

Feestrecept Schaafijs Download

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!