Soekot (Loofhuttenfeest)
29 september t/m 6 oktober

Een week wonen in een hut

Zeven dagen lang in een Soeka (een hutje) eten; dat doen joodse kinderen met hun familie. Elke herfst herdenken ze zo dat het joodse volk veertig jaren lang door de woestijn reisde en geen vaste woning had.

Woestijn

Veel van de joodse feestdagen verwijzen naar gebeurtenissen uit de Tenach, christenen noemen dat boek het Oude Testament. Tijdens het Loofhuttenfeest herdenken de joden dat ze uit Egypte en de slavernij zijn weggevlucht. Onder leiding van Mozes zijn ze door de woestijn getrokken op weg naar het Beloofde Land.

Het dak wordt gemaakt van bladeren en ’s nachts moeten door het dak de sterren zichtbaar zijn

Soekot in Joods Museum Amsterdam - Foto door Swaan Nolte-Schmidt.png

Hutje van bladeren

Soekot is vooral een feest dat thuis gevierd wordt, met veel gasten. Iedereen viert en eet mee in de Soeka, een hutje dat in de tuin, op het platte dak of op het balkon wordt gebouwd. Het dak wordt gemaakt van bladeren (loof) en door de bladeren moeten de sterren te zien zijn. Door een week lang in een loofhut te zijn, ervaar je opnieuw je kwetsbaarheid en behoefte aan bescherming.

Oogstfeest

Het Loofhuttenfeest is ook een oogstfeest. Om de herfstoogst tijdig binnen te halen, brachten de boeren in warme streken de nacht door in hutten op het land.

De laatste dag van Soekot heet Simchat Tora, wat Vreugde der Wet betekent.


Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!