Jom Kippoer of Grote Verzoendag
11 & 12 oktober

De dag om ruzie en fouten weer goed te maken

Jom Kippoer is de heiligste dag van het joodse jaar. Het vindt tien dagen na Rosj Hasjana plaats. De feestdag heet ook wel de Grote Verzoendag. Op deze dag vragen joden aan God vergiffenis voor de fouten die ze hebben gemaakt. Voordat Jom Kippoer begint, vraag je bij vrienden, familieleden en kennissen om vergeving. Zij doen er alles aan om nare gevoelens weg te nemen, als die er eerder waren.

De kans om alles weer beter te doen

Witte kleding voor een nieuwe start

Met Jom Kippoer zijn er verschillende regels waar joden zich aan houden. Zo is het voor hen verboden om te eten en te drinken. Ze mogen die dag niet op schoenen lopen die gemaakt zijn van leer. Mannen en vrouwen raken elkaar niet aan, en het is verboden om je te wassen.

Iedereen is een groot deel van de feestdag in de synagoge om te bidden. Het is een serieus feest, maar Jom Kippoer is niet somber. Mensen dragen witte kleding. Deze kleur staat voor puurheid en onschuld. Het nieuwe jaar brengt kansen om alles weer beter te doen.

Blazen op de sjofar

Aan het einde van Jom Kippoer wordt er op de sjofar geblazen, om aan te geven dat de dag van vasten en gebed voorbij is. De tiendaagse periode van bezinning wordt hiermee afgesloten. De sjofar is het blaasinstrument dat ook gebruikt wordt om het nieuwe jaar, Rosj Hasjana, aan te kondigen. Het instrument is gemaakt van de hoorn van een ram.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!