Oud en nieuw / Owru Yari
31 december & 1 januari 2025

Op 31 december nemen we afscheid van het oude jaar.

Op 31 december nemen we afscheid van het oude jaar en op 1 januari verwelkomen we het nieuwe.

kerstkindje.jpg
Christenen vieren nieuwjaar op de dag dat Jezus zijn naam kreeg

Gelukkig nieuwjaar

Elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen is een eeuwenoude traditie. Maar we gaan niet meer zingend langs de deuren voor wat eten of geld, zoals mensen vroeger deden. Ongeveer vijftig jaar geleden moesten kinderen voor hun ouders speciaal nieuwjaarswensjes opzeggen! De Romeinen vierden hun nieuwjaar op 1 januari met veel eten en drinken. De christelijke kerk was tegen deze festiviteiten en wees kerst aan als begin van het nieuwe jaar. Toch bleven de mensen oud en nieuw luidruchtig vieren. Op den duur gaf de kerk het verzet op en maakte van 1 januari weer een feestdag. Omdat in de bijbel stond dat Jezus op de achtste dag na kerst naar joods gebruik werd besneden en zijn naam kreeg, werd dit een officiƫle feestdag.

Oliebollen

Oliebollen bestaan al een jaar of vierhonderd. Misschien omdat er vroeger met nieuwjaar vet brood aan de goden geofferd werd. Maar waarschijnlijk ook om je buik te spekken voor de rest van de winter.

Niet iedereen viert oud en nieuw op 31 december en 1 januari

Oud en nieuw in de lente

Niet overal is oud en nieuw op dezelfde dag. Chinezen (Chinees Nieuwjaar) vieren bijvoorbeeld nieuwjaar aan het begin van de lente. Joden (Rosj Hasjana) in de herfst, als de oogst binnenkomt. En het islamitische nieuwjaar (Al Hidzjra) valt telkens op een andere dag omdat een jaar in de islamitische kalender niet even lang duurt als ons jaar.

Het Surinaamse Owru Yari

In Suriname wordt Owru Yari gevierd op oudjaarsdag. Het is een nationale feestdag waarbij iedereen meefeest: de inwoners van de hoofdstad Paramaribo, maar ook de mensen in het binnenland van Suriname. Het verschil met oud & nieuw in Nederland is dat het feest in Suriname al in de middag losbarst. Ze sluiten het jaar feestelijk af met muziek, lekker eten en speciaal vuurwerk: de 'pagara', duizendknallers.

School TV

Filmpje

Kijk mee!

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!