Poerim (Lotenfeest)
24 maart

Een vrolijk feest met een ernstig verhaal

Het vrolijke Poerim is een verkleedfeest in het voorjaar met lekker eten en lawaai

Lotenfeest.jpg
Esther onthult de plannen van Haman aan de koning, een detail van de Assendelfterkast.

Het verhaal van Esther en Haman

Met Poerim vieren joden hoe ze ontsnapten aan een ramp. In het jaar 475 ontkwamen ze namelijk aan een grote moordpartij in Perzië (op de plek waar nu Iran ligt). Haman, de minister van de Perzische koning, had daar de opdracht voor gegeven omdat hij de joden als vijanden zag. Maar het joodse meisje Esther en haar oom Mordechai overtuigden de koning ervan hoe slecht dat was. Haman werd ter dood veroordeeld en de joden wisten de aanval met een hevig gevecht af te slaan.

Dit verhaal van Esther en de slechte Haman staat in de Hebreeuwse bijbel. De naam van het feest verwijst naar de lootjes die Haman gebruikte om de datum te kiezen voor de moordpartij. 'Poer' betekent namelijk lot. Op de joodse kalender was het de veertiende dag van de maand Adar. Dat is nu de dag van Poerim, of het Lotenfeest.

Lawaai maken

Op de avond vóór Poerim en de ochtend van de feestdag gaan de kinderen naar de synagoge, het joodse gebedshuis. Daar leest de rabbijn (de religieuze leider) het verhaal van Esther voor. Iedere keer als de naam Haman valt, maken de kinderen veel lawaai met hun ratels. Zo laten ze horen hoe kwaad iedereen op Haman is.

Lekkere hapjes, speciale koekjes en verkleedkleren!

Speciale lekkernijen

De avond voor Poerim mag je niet eten, maar op het Lotenfeest zelf worden lekkere hapjes gegeten. Kisjelish en Hamanstaschen zijn koekjes gevuld met pruimen of maanzaad, in de vorm van Hamans hoed. Veel mensen hebben zich verkleed. Vaak als iemand uit het verhaal van Esther, maar tegenwoordig mag je je bijvoorbeeld ook als clown of piraat verkleden.

Door de verkleedkleren en het lawaai dat de kinderen maken, lijkt Poerim ook wel op het christelijke carnaval.

School TV

Filmpje

Kijk mee!

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!