Orthodox Pasen
19 t/m 21 april 2025

Het belangrijkste feest in de Oosters-Orthodoxe kerk

Pasen is het belangrijkste feest in de oosters-orthodoxe kerk. Soms vallen het orthodoxe paasfeest en het Pasen in ons land op dezelfde datum, maar meestal niet. Dat is omdat de orthodoxe christenen de paasdatum op een andere manier berekenen, namelijk met de Juliaanse kalender. Tussen deze kalender en de onze zit dertien dagen verschil.

Icoon

Bij het orthodoxe Pasen hoort de icoon met de Nederdaling van Jezus in de onderwereld. Hij vertrapt met zijn voeten de poorten van de hel en trekt Adam uit zijn graf omhoog. In de oosters-orthodoxe kerk is deze afbeelding de verbeelding van de opstanding van Jezus uit zijn graf.

Het woord icoon komt van het Griekse eikoon en betekent beeld. Het is de beeltenis van Jezus, Maria of heiligen en feesten. Ze worden in de oosters-orthodoxe kerk gebruikt en vereerd in de kerk, maar ook thuis. De icoon is niet zomaar een afbeelding van de heilige, maar is de heilige zelf. Daarom worden ikonen in alle tijden en in alle orthodoxe landen volgens dezelfde, strenge voorschriften vervaardigd. Als de icoon gereed is wordt de naam van het feest erop geschreven en volgt de wijding.

School TV

Filmpje

Kijk mee!

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!