Divali
1 november

Met Divali staan alle huizen vol met lichtjes

Met Divali vieren hindoes het feest van het licht. Het woord 'Divali' betekent 'een rij lichtjes'. Die lichtjes zijn traditioneel aardewerken lampjes die branden op olie of gesmolten boter. Maar kerstlampjes zijn ook populair. De lichtjes moeten in ieder geval de duisternis en het kwaad verdrijven.

Reinigen

Vuil is volgens hindoes een bron van kwaad. Dus je bereidt je voor op Divali door het huis, je lichaam en je ziel te reinigen. Het huis wordt helemaal schoongemaakt en versierd met bloemen. Minstens een week lang eet je geen vlees en drink je geen alcohol. Divali is een echt familiefeest dat tot diep in de nacht duurt. Bij het licht van de lampjes wordt lekker gegeten, vooral veel zoetigheid. Men geeft elkaar cadeautjes en vertelt spannende oude legenden. Soms verkleden kinderen zich ook als beroemde figuren uit die verhalen.

De lichtjes lokken de geluksgodin binnen

Oogstfeest

Divali is begonnen als een oogstfeest voor de middenklasse, maar is nu het belangrijkste en grootste hindoeïstische feest. Het duurt tussen de twee en vijf dagen. De huizen staan dan vol met de lichtjes, oftewel diya’s. Ze spelen een belangrijke rol in allerlei verhalen. Zo wezen ze prins Rama de weg terug naar zijn koninkrijk nadat hij jarenlang in het bos had moeten leven.

Divali

Geluksgodin

De lichtjes lokken ook Lakshmi het huis binnen, de geluksgodin die het huishouden en het gezin beschermt. Mensen maken daarnaast mooie tekeningen van gekleurd poeder voor haar op de vloer. Die heten rangoli. Lakshmi symboliseert de vrouw als de spil van het gezin. Daarom is Divali ook een soort moederdag.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!