Raksha Bandhan
19 augustus

Dag waarop de liefde tussen broer en zus centraal staat

Raksha Bandhan betekent band van bescherming. Het wordt gevierd op de dag van de volle maan in augustus. Op deze dag staat de liefde tussen broer en zus centraal.

De broer geeft zijn zus een sieraad of een ander cadeau

Beschermingskoord

Meisjes binden een beschermingskoord, rakhi, om de pols van hun broer. Wanneer een zus de rakhi ombindt bij haar broer zegt ze een mantra op, een gebed. Ze vraagt haar broer om bescherming en liefde. Als hij de rakhi accepteert, bevestigt hij zijn liefde en belooft hij dat hij altijd klaar zal staan voor zijn zus. Het meisje biedt haar broer een balletje van suiker en melk aan, een laddu, dat ze voor hem heeft gemaakt. De broer geeft zijn zus een sieraad of een ander cadeau.
Een vrouw kan een rakhi ook ombinden bij een neef of iemand die zij als broer ziet.

Indra en Indrana

Raksha Bandhan was niet altijd een feest voor broers en zussen. In een van de oude verhalen over dit feest bindt Indrana Devi een zijden koord om de pols van haar man de koning Indra Dev. Ze spreekt haar beschermende mantra uit. Indra is in heftige strijd met de koning van de demonen Brutra. Hij dreigt te verliezen. Dankzij de rakhi overwint Indra. Volgens de mythe vieren hindoes sinds deze dag Raksha Bandhan.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!