Pesach (Joods Paasfeest)
12 t/m 20 april 2025
Het feest van de bevrijding uit Egypte
Met Pesach herdenken joden de bevrijding uit Egypte. Na 400 jaar in slavernij bevrijdde God het joodse volk uit Egypte. Ze moesten snel vertrekken en hadden geen tijd om hun brooddeeg te laten rijzen. Daarom namen ze platte broden mee: matzes. Deze ongerezen broden worden met Pesach alle zeven dagen gegeten.
Vrijheid vieren
Vierduizend jaar geleden bevrijdde God het joodse volk uit Egypte, waar ze in slavernij moesten leven. Met Pesach herdenken joden dit belangrijke moment. Pesach betekent “overslaan”. God strafte de mensen in Egypte voor de slavernij door tien rampen te laten plaatsvinden. Pas bij de tiende ramp konden de joden uit het land Egypte vertrekken. Die laatste en meest verschrikkelijke ramp sloeg de joodse huizen gelukkig over, omdat ze beschermd waren met een speciaal teken.
Geen gist in huis
Door het plotselinge vertrek hadden de joden geen tijd om gewone broden te maken. Ze namen daarom matzes mee: platte, ongezuurde broden. Als herinnering hieraan mag er met Pesach niets in huis zijn dat gist of zuurdesem bevat. Geen brood, geen koekjes en bijvoorbeeld ook geen bier. Ook de kinderen helpen mee om alles waar gist in zit weg te halen uit het huis. Soms maken ze er een spelletje van, waarbij ouders iets met gist verstoppen en de kinderen dit dan in huis moeten zoeken.
Zeven dagen feest met verhalen en liedjes
Pesach duurt zeven dagen. Op de eerste dag en laatste twee dagen mag er niet worden gewerkt. De dagen daartussen in wel.
Het feest begint met de viering van Seder op de eerste avond. 'Seder' betekent 'volgorde'. De avonden verlopen dan ook volgens een vast patroon dat in een speciaal boekje, de hagada, is beschreven. Je krijgt met de hele familie een speciale maaltijd: een bitter kruid, zout water, een ei, een geroosterd lamsbeen, een zoet fruitmengsel (charoseth) en verse lentegroente. Aan de hand van dit eten wordt het verhaal van de vlucht uit Egypte verteld aan de kinderen. Het bittere kruid herinnert aan de slavernij.
Hierna wordt de echte maaltijd opgediend en zingen families samen vrolijke liedjes. Er staat een extra glas op tafel voor Elia. Elia is een profeet: hij geeft boodschappen van God door. Op de Sederavond kan hij misschien binnenkomen om de messias aan te kondigen: de verlosser die voor een betere wereld zal zorgen. Daarom staat er iets voor hem klaar.
Pesach en Pasen
Pesach lijkt wel op het christelijke paasfeest. Deze feestdagen hebben ook met elkaar te maken. Ben je hier nieuwsgierig naar, bekijk dan ook eens de pagina over Pasen.