Geboorte van de Profeet (Mawlid an-Nabi)
16 september

De verjaardag van de profeet Mohammed

Met liedjes, gedichten, verhalen en veel zoet eten vieren moslims de verjaardag en het bijzondere leven van Mohammed, de boodschapper van God. Een islamitisch jaar duurt korter dan een christelijk jaar en daarom valt de verjaardag van de profeet steeds op een andere dag van de westerse kalender. Op de islamitische kalender (Al Hidzjra) is het altijd de twaalfde dag van de maand rabie-al-awwal.

Griesmeel met boter en honing

Moslims vieren deze verjaardag uitgebreid. Thuis en in de moskee worden allerlei verhalen over Mohammed verteld. Liedjes, gedichten en toespraken maken duidelijk hoe bijzonder en goed het leven en de daden van Mohammed waren.

Een Arabisch spreekwoord zegt: zoet eten is zoet denken

Op het feestmenu staan vruchten, mierzoete drankjes en een berg zoete hapjes. Want een Arabisch spreekwoord zegt: zoet eten is zoet denken. Door het eten van zoetigheid krijg je vanzelf mooie, positieve gedachten over de profeet. Mohammeds lievelingseten mag daarbij niet ontbreken: een kom griesmeel met boter en honing.

Verlichte nacht

In Turkse moskee├źn branden tot laat in de nacht alle lichten. Want de verjaardag van Mohammed heet in het Turks 'Mevlid Kandili'. Mevlid betekent 'geboorte' en kandili 'kandelaar'. Samen betekenen ze 'Verlichte Nacht van de Geboorte'.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!