Maria Boodschap
25 maart 2025

Op deze dag herdenken christenen het bezoek van de engel Gabriël aan Maria

Deze feestdag heeft al een klein beetje met Kerstmis te maken. En dat in maart, negen maanden vóór 25 december! Op deze dag herdenken mensen in de kerk namelijk een raadselachtige gebeurtenis rond de geboorte van Jezus: het bezoek van een engel.

Maria Boodschap.jpg
Als je goed kijkt zie je dat de man op dit schilderij vleugels heeft! Hij is de engel Gabriël.

Een Engel

Dat vreemde bezoek is al eeuwenlang een geliefd onderwerp voor schilderijen. Op het ene plaatje zie je duidelijk een engel. Maar waar is die engel op het schilderij met al die hartjes? Hartjes horen toch bij Valentijn? Kijk eens goed naar de schouders van die man in de lucht, daar zie je zijn vleugels! Er zijn wel meer verschillen tussen de kunstwerken. De kleuren bijvoorbeeld. En het ene schilderij is veel ouder dan het andere. Toch vertellen ze allebei hetzelfde verhaal:

In Galilea is een stad die Nazareth heet. Daar woonde Maria. Ze was nog jong en pas verloofd met Jozef. Op een dag verscheen de engel Gabriël plotseling in haar kamer. Maria was bang, maar de engel bracht goed nieuws. Hij zei dat God ervoor zou zorgen dat ze een heel bijzondere zoon zou krijgen. Die zoon zou Jezus heten en een groot man worden. Negen maanden later werd Jezus geboren.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!