Chinees Nieuwjaar
29 januari 2025

Een nieuw jaar begin je met een schone lei

Twee keer in één jaar Oud en Nieuw vieren, kan dat? Bij Chinezen wel. Die vieren feest op 31 december en 1 januari, maar ook met Chinees Nieuwjaar. Dat begint tussen 21 januari en 20 februari, op de tweede nieuwe maan na de kortste winterdag (21 december). Twee weken lang zijn er verschillende feestdagen (bijvoorbeeld Yan Yat) met als afsluiter een lampionnenfestival, als er weer een volle maan is.

Een schone lei

Een nieuw jaar moet je met een schone lei beginnen. Dus poetsen Chinezen al weken van tevoren het huis en kopen ze nieuwe schoenen en kleren. Ook leggen ze ruzies bij en proberen ze schulden af te lossen. Want aan het eind van het jaar geeft de Keukengod een verslag over elk huishouden aan de Hemelgod.

drakendans.jpg
Een dansende draak tijdens de optocht

Feest

Veel feestrituelen van Chinees Nieuwjaar hebben te maken met geluk en overvloed. Er is een groot diner voor de hele familie met negen gerechten. Het getal negen staat voor de eeuwigheid. Zoete gebakjes van rijstebloem worden aan zoveel mogelijk mensen uitgedeeld.

Kinderen en ongetrouwde mensen krijgen rode envelopjes met geld. Winkeliers geven envelopjes en kroppen sla aan felgekleurde leeuwenpoppen die dansers in een optocht ronddragen. Zo hopen ze op goede zaken. En natuurlijk is er vuurwerk. Heel veel vuurwerk, om kwade geesten mee te verjagen.

Het vuurwerk verjaagt kwade geesten

Tien dagen feest

De tien dagen na Nieuwjaar zijn verjaardagen voor de hele schepping. Er zijn dagen voor huisdieren en voor fruit en groente. En de zevende dag is de verjaardag van de mens: ieders Verjaardag (Yan Yat)!

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!