Chinees Nieuwjaar / Lunar new year
29 januari 2025
Een nieuw jaar begin je met een schone lei
Twee keer in één jaar Oud en Nieuw vieren, kan dat? Jazeker! In China en verschillende andere Aziatische landen wordt ook tussen 21 januari en 20 februari feest gevierd, bij de start van het nieuwe maanjaar. Dit Lunar New Year of Chinees Nieuwjaar valt op de tweede nieuwe maan na de kortste winterdag. De festiviteiten kunnen wel twee weken duren.
Een schone lei
Een nieuw jaar moet je met een schone lei beginnen. Dus wordt al weken vantevoren het huis gepoetst en kopen mensen nieuwe schoenen en kleren. Ook leggen ze ruzies bij en proberen ze schulden af te lossen. Want aan het eind van het jaar geeft de Keukengod een verslag over elk huishouden aan de Hemelgod.
Feest
Veel feestrituelen van Chinees Nieuwjaar / Lunar New Year hebben te maken met geluk en overvloed. Er is een groot diner voor de hele familie met negen gerechten. Het getal negen staat voor de eeuwigheid. Zoete gebakjes van rijstebloem worden aan zoveel mogelijk mensen uitgedeeld.
Kinderen en ongetrouwde mensen krijgen rode envelopjes met geld. Winkeliers geven envelopjes en kroppen sla aan felgekleurde leeuwenpoppen die dansers in een optocht ronddragen. Zo hopen ze op goede zaken. En natuurlijk is er vuurwerk. Heel veel vuurwerk, om kwade geesten mee te verjagen.
Het vuurwerk verjaagt kwade geesten
Tien dagen feest
De tien dagen na Nieuwjaar zijn verjaardagen voor de hele schepping. Zo zijn er dagen voor huisdieren en voor fruit en groente. De zevende dag is de verjaardag van de mens: Ieders Verjaardag: Yan Yat! Als afsluiter van alle festiviteiten is er een lantaarnfestival, als het weer volle maan is.