Keti Koti
1 juli

Viering van de afschaffing van de slaverij

Ketikoti betekent verbroken ketens en wijst naar de boeien waarmee de slaven vastgezet werden. Veel Surinamers en Antillianen die nu in Nederland wonen, hebben voorouders die tot slaaf gemaakt zijn. Ze moesten werken op suiker- en koffieplantages in Nederlandse kolonies. De slaven waren eigendom van de plantagehouder. Ze konden niet zelf bepalen waar, hoe en met wie ze leefden.

Verbieden

Na 1800 zijn steeds meer mensen tegen slavernij, ook in Europa. De Engelsen verbieden slavenhandel in 1814. Pas op 1 juli 1863 volgt Nederland, als een van de laatste landen in Europa.

Kwakufestival

De eerste viering van Ketikoti in Nederland is in 1975. Het werd gevierd met een groot Surinaams voetbaltoernooi in Amsterdam. Dit Kwakufestival groeide uit tot een groot feest. Nu worden op de avond voor Ketikoti bij verschillende monumenten in Nederland de slachtoffers herdacht. Op 1 juli is het feest. Surinamers, Antillianen en Afrikanen vieren de vrijheid met een vrolijke optocht en een festival in Rotterdam en Amsterdam.

hoofddoek.png
Angisa

Kotomisi en Angisa

Tijdens de viering van Keti Koti dragen veel vrouwen speciale kleding en hoofddoek: de kotomisi en de angisa. Het is belangrijk voor ze: het drukt uit wie ze zijn en hun geschiedenis. Kotomisi betekent letterlijk: vrouw (misi) die een rok (koto) draagt en het is een ingewikkelde klederdracht. De hoofddoek heet een Angisa. De manier waarop deze gevouwen is, drukt een boodschap uit. Ten tijde van de slavernij konden op die manier geheime boodschappen doorgeven worden.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!