Bevrijdingsdag
5 mei 2025
De bevrijding van Nederland na de Tweede Wereldoorlog
In mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. 5 jaar lang is Duitsland de baas in Nederland. Veel joden worden naar concentratiekampen gestuurd en overleven de oorlog niet. Op 5 mei 1945 geeft Duitsland zich over en is Nederland weer vrij. Die vrijheid vieren we nog ieder jaar.
Oorlog
Duitsland verovert vanaf 1939 een groot deel van Europa. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger ook Nederland binnen. De Nederlandse soldaten vechten dapper terug. Maar het Duitse leger is veel sterker. Nadat Duitse soldaten bommen laten vallen op Rotterdam, geeft het Nederlandse leger zich over. De koningin en het kabinet vluchten naar Engeland. Vijf jaar lang bezetten Duitse soldaten Nederland. Duitsland is hier de baas. In het begin valt de bezetting mee. Maar dan schaffen de bezetters de democratie af. Er is geen vrijheid meer. Joden worden onderdrukt en gediscrimineerd. Nederlandse joden worden naar concentratiekampen gestuurd. De meesten overleven de oorlog niet.
Bevrijding
In juni 1944 vallen Britse, Canadese, Poolse en Amerikaanse troepen het Duitse leger aan. De aanval van deze geallieerden lukt en de bevrijding van Europa begint. In de herfst van 1944 bevrijden de geallieerde legers het zuiden van Nederland. Er wordt stevig gevochten. Vanaf maart 1945 begint de bevrijding van de rest van Nederland. Op 5 mei geeft Duitsland zich over. Nederland is bevrijd.
Vrijheidsconcerten
Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland van de Duitse bezetting en de bevrijding van toenmalig Nederlands-Indiƫ. Het is een dag om na te denken over vrijheid, democratie en mensenrechten. Op verschillende plekken in het land worden vrijheidsconcerten gegeven.