Ganesh Chaturthi
7 september

Geboortedag van de god Ganesha

Ganesh Chaturthi is de verjaardag van Ganesha, de godenzoon met een olifantenhoofd. Hij is de god van de wijsheid, welvaart en geluk maar ook de beschermgod voor reizigers. De geboortedag van Ganesha wordt ieder jaar gevierd in augustus of september en duurt 10 dagen.

De vier handen van Ganesha hebben ieder een bijzondere betekenis

Beeld

Speciaal voor deze feestdag wordt een nieuw beeld van Ganesha gekocht. Het beeld wordt dan in huis op een altaar gezet. Om de kracht van de god in het beeld te laten overgaan wordt een heilig ritueel uitgevoerd. Bloemen, zoetige koekjes, gerechten en kokosnoot worden geofferd. Dit ritueel moet worden gedaan rond 12 uur ’s middag omdat dat volgens de verhalen de tijd van zijn geboorte was.

Offergaven

Het beeld laat men voor de duur van het feest op het altaar staan, en wordt 's ochtends en 's avonds aanbeden en voorzien van zoete offergaven. Op de laatste dag van het feest wordt het beeld in het water van de dichtstbijzijnde rivier, meer of zee gegooid.

Ganesha.png
Beeld van Ganesha

Ganesha

Ganesha is de zoon van Shiva, de god van het universum, en Parvati, moeder Aarde. Het olifantenhoofd kreeg hij omdat zijn vader Shiva in een gevecht hem het hoofd afhakte. Waarom? Shiva maakte hem weer levend door op het dode lichaam een olifantenhoofd te zetten. De slurf en de oren van Ganesha betekenen wijsheid. Hij heeft vier handen met elk een bijzonder betekenis. De hand met het touw vangt het kwaad, de hand met de bijl bevrijdt de mens van alle banden. In de derde hand houdt Ganesh laddoo's, zoete balletjes, vast. Deze symboliseren de beloning voor een wijs en oprecht leven. De vierde hand geeft zijn zegen aan iedereen.Bij zijn voeten zie je zijn rijdier: de spitsmuis.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!