Holi Phagwa
14 maart 2025

Het kleurrijke voorjaarsfeest voor hindoes

Holi Phagwa is het uitbundige feest waarmee hindoes de overwinning vieren van de lente op de winter. En van het goede op het kwade. Het is ook een soort nieuwjaarsfeest.

Holifeesttafel
Tafel met lekkere hapjes

Het verbranden van het oude

Op een avond met volle maan worden er grote brandstapels aangestoken. Kinderen hebben daar allerlei oude spullen en huisvuil voor verzameld. Mensen dansen om het vuur en gooien er stenen en zand in. Slechte gedachten en gevoelens moeten zo in de vlammen verdwijnen.

Soms verbrandt men ook een pop van de heks Holika. Zij probeerde haar neef Prahlaad te vermoorden omdat hij de hindoegod Visjnoe vereerde. Met een list kreeg Holika het voor elkaar dat ze samen op een brandstapel zouden gaan zitten. Holika dacht dat ze onkwetsbaar was. Maar zij kwam om in de vlammen terwijl Prahlaad geen centje pijn had.

Met Holi Phagwa vallen alle verschillen weg en iedereen doet mee

Nieuwe kleuren


De dag na de brand smeert de pandit (de hindoepriester) op ieders voorhoofd wat as. Mensen wensen elkaar een goed nieuwjaar en gaan naar huis voor een bad en schone, witte kleren. Dan barst het echte feest los: elkaar flink bekogelen met gekleurd poeder! Wit brengt vrede, rood staat voor liefde en vruchtbaarheid, geel voor levenswijsheid en oranje voor vuur en geduld.

Je haalt grappen met elkaar uit en gaat zingend en dansend langs de huizen, die met bloemen zijn versierd. ’s Avonds eet je lekker en uitgebreid met de hele familie. Met Holi vallen alle verschillen weg. Iedereen doet mee: jong en oud, arm en rijk, man en vrouw, baas en knecht. Oude ruzies worden bijgelegd.

School TV

Filmpje

Kijk mee!

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!