Dankdag voor het gewas
1 november

Een dag om te danken voor overvloed en werk

Het is weer gelukt: de oogsten zijn binnen en er is eten genoeg. Voor christenen is het najaar de tijd om God te danken voor de oogst. Vooral protestanten doen dat op de Dankdag voor het gewas, als ze de kerk versieren met bloemen of vruchten. Niet-boeren danken vaak voor werk dat ze hebben kunnen doen op bijvoorbeeld hun kantoor.

Dankdag

Deze 'dankdag voor gewas en arbeid' valt in het najaar, op de eerste woensdag van november. Omdat veel mensen door de week niet meer naar de kerk gaan, wordt een oogstdienst op de zondag ervoor of erna gehouden. Vroeger hadden de mensen rond deze tijd de oogst binnengehaald. In de lente hadden ze gebeden (Biddag voor gewas en arbeid) voor een goed jaar op het land. In het najaar was het tijd om de balans op te maken.

Overvloed

Veel van wat we eten ligt tegenwoordig kant en klaar in de supermarkt. Maar groente en fruit hebben een heel seizoen moeten groeien op het land. En dieren moeten gezond blijven om ons eieren, melk of vlees te geven. Veel christenen hebben daarom een speciale dag om God te bedanken voor alle overvloed die het afgelopen jaar heeft gebracht.

Werk

Lang niet iedereen verbouwt tegenwoordig nog zijn eigen voedsel. We werken voor geld om daar eten en drinken van te kunnen kopen. Daarom bedanken gelovigen God nu voor al het werk dat ze hebben kunnen doen. En dat ze met dit werk andere mensen of de wereld konden helpen. Voor de dankdag wordt de kerk vaak versierd met bloemen of vruchten. Of er wordt een grote mand met fruit neergezet.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!