Midherfst-
festival (Chong Qui)
17 september

Een oogstfeest bij volle maan

Het Midherfstfestival is voor Chinezen na Chinees Nieuwjaar het belangrijkste feest van het jaar. Het feest is een oogstfeest.

Volle maan

De mensen zijn blij dat het zware werk achter de rug is. Ze danken de hemel en gaan ’s avonds samen naar buiten om de volle maan te bekijken en samen te zijn. Het feest heet daarom ook wel het Maanfestival. Ook in Nederland wordt dit feest gevierd. Elk jaar is er in Den Haag een Maanfestival.

Maankoeken

Bij het feest hoort het legende van Chang’e, de mooie vrouw van meneer Yi. Ze dronk een onsterfelijkheidsdrankje en vloog de hemel in naar het maanpaleis. Haar man was heel verdrietig en wilde dat ze terugkwam naar de aarde. Daarom legt hij iedere herfst ronde vruchten en koeken op de binnenplaats om zijn vrouw terug te krijgen. Hij wachtte elk jaar op haar, maar ze kwam niet terug.

Hij wachtte elk jaar op haar, maar ze kwam niet terug

Nog steeds maken Chinezen voor het midherfstfestival ronde koeken. Deze maankoeken zijn gevuld met een zoete vulling. Net zoals in Nederland werknemers een banketstaaf met Sinterklaas krijgen, trakteren Chinese werkgevers rond het Maanfestival hun personeel op maankoeken. Deze calorieënbommen worden vaak met elkaar gedeeld. Iedereen krijgt een klein stukje bij de thee.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!