Sinterklaas
5 december

In Nederland wordt al meer dan 700 jaar Sinterklaas gevierd!

In Nederland wordt al meer dan 700 jaar Sinterklaas gevierd. Maar Sint-Nicolaas was al veel eerder populair, door heel Europa en in het Nabije Oosten. In de vierde eeuw na Christus woonde en werkte Sint-Nicolaas in Turkije. Vanuit de Oosterse kerken breidde zijn werkterrein zich uit naar Italië en uiteindelijk naar de rest van Europa.

Sinterklaas speculaasplank
Sint-Nicolaas, koekplank

Speculaaspoppen

Hij is de speciale beschermer van kinderen, zeelieden, ongehuwde vrouwen, kooplieden en slagers. En ook van de stad Amsterdam. Vroeger liet de Sint voor kinderen ’s morgens op 6 december snoep of een cadeautje achter. Volwassenen kregen speculaaspoppen die uitbeeldden hoe andere mensen over ze dachten. Er waren dan ook speciale erediensten in de kerk en grote feesten op straat.

Huiselijk feest

Na verloop van tijd werd Sinterklaas steeds meer een huiselijk feest. De cadeautjes kwamen al ’s avonds op 5 december. Zo konden ouders het samen met hun kinderen vieren: iedereen was dan thuis. Sinds ongeveer 1850 gebruikt Sint-Nicolaas de stoomboot om vanuit Spanje naar Nederland te komen.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!