Palmpasen
13 maart 2025

De herdenking van de laatste week in het leven van Jezus

De laatste zondag voor Pasen heet Palmpasen. Deze 'Palmzondag' is de eerste dag van de Goede Week. Zeven dagen lang herdenken christenen dan de laatste week uit het leven van Jezus en bereiden ze zich voor op Pasen.

Grote schoonmaak

De week voor Pasen was vroeger ook de tijd van de grote schoonmaak. Het werd lente en je kon weer werken op het land. Alles moest op orde zijn. Mensen kochten nieuwe kleren om er op hun 'paasbest' uit te zien.

palmpasen.jpg
Jezus op de ezel. Nederrijn, ca. 1600

Palmtakken en de palmezel

Op Palmzondag vieren christenen de intocht van Jezus in Jeruzalem. Hij reed op een ezel de stad in en de mensen wuifden hem juichend toe met palmtakken. In de katholieke kerk krijg je daarom tegenwoordig op deze dag 'palmtakjes' mee. In het koude Nederland zijn dat meestal buxustakjes. Thuis bewaar je ze bijna een heel jaar voor bescherming en geluk. Op Aswoensdag breng je de takjes weer terug naar de kerk.

In de middeleeuwen trok men op Palmzondag in processie door de stad, waarbij een afbeelding van Jezus op de ezel werd meegevoerd. Na de Reformatie werd dit gebruik in de Noordelijke Nederlanden verboden, maar in het zuiden en het aangrenzende Duitsland bleef de traditie bestaan.

Bovenop een palmpaasstok zit een haantje van brood

Haantje

Op sommige plaatsen houden kinderen een optocht met palmpaasstokken. Die zijn versierd met groene takken, slingers en snoep. Bovenop de stok zit een haantje van brood. De palmpaasstok lijkt wel een beetje op een boom en herinnert aan de nieuwe lente.

Het haantje hoort ook bij Petrus, een goede vriend van Jezus. Terwijl Jezus gevangen zat, loog Petrus door maar liefst drie keer te zeggen dat hij Jezus niet kende. Toen kraaide er een haan, zoals Jezus hem had voorspeld. Petrus kreeg onmiddellijk spijt. En laten zien dat je spijt hebt van verkeerde daden is belangrijk bij Pasen.

School TV

Filmpje

Kijk mee!

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!