Sint-Maarten
11 november

Zingend langs de deuren

Op 11 november wordt het feest van Sint-Maarten gevierd. 's Avonds mogen kinderen met een lampion in de hand langs de deuren lopen. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint-Maarten en krijgen daarvoor een traktatie, meestal snoep of fruit.

Lampionoptochten

Ook worden wel lampionoptochten georganiseerd door scholen en wijk- of buurtverenigingen. De kinderen hebben dan meestal van tevoren zelf hun lampion gemaakt. In sommige plaatsen rijdt de figuur van Sint-Maarten, als romeins officier, aan het hoofd van de stoet.

Een tweede ritueel op Sint-Maartensdag is het ontsteken van een vuur. Dit gebeurt vooral in Limburg (en het aangrenzende Duitse Rijnland), maar ook in midden-Friesland.

Sint-Maarten borduursel
Sint-Maarten geeft de helft van zijn mantel aan een bedelaar

Mantel

Volgens de verhalen gaf de gulle Sint-Maarten bijna al zijn spullen aan de armen. Zelfs zijn mantel sneed hij doormidden, om de helft aan een bedelaar te schenken. Vroeger gingen arme kinderen op zijn feestdag langs de deuren met lampionnen, in de hoop op iets lekkers om de winter door te komen. Tegenwoordig doen kinderen dat voor de lol.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!