Halloween
31 oktober

Een griezelfeest met verklede kinderen

Zelfs griezelen kan een feest zijn. Met Halloween stikt het van de monsters en spoken. Gelukkig zijn het alleen maar verklede kinderen en versierselen uit de winkel. Of toch?

Allerheiligenavond

In allerlei culturen en godsdiensten komen feesten voor waarbij de doden worden vereerd en boze geesten moeten worden weggejaagd. Bijvoorbeeld omdat ze één keer per jaar vrij rondzwerven over de aarde. Halloween is zo’n soort feest. In Nederland is het vrij nieuw, net als Valentijn. Het is overgenomen uit Amerika, maar komt oorspronkelijk uit Engeland.

Allerheiligenavond werd afgeschaft als kerkelijk feest, maar thuis bleven de mensen het gewoon vieren.

Want in Engeland was de avond van 31 oktober vroeger “(All) Hallows’ Eve”, Allerheiligenavond. Christenen bereidden zich dan voor op de feesten van Allerheiligen en Allerzielen. Die gaan over de dood en het leven na de dood. Allerheiligenavond werd uiteindelijk afgeschaft als kerkelijk feest, maar thuis bleven de mensen het gewoon vieren. En toen ze naar Amerika verhuisden, namen ze het mee. Daar werd het een feest voor kinderen en jongeren, van peuters tot studenten.

Trick or treat!

Ook in de Nederlandse straten schijnen tegenwoordig de lichtjes van uitgeholde pompoenen met afschrikwekkende gezichten. Kinderen, verkleed als heks of skelet, bellen aan en roepen: Trick or treat! Geef me iets lekkers of ik haal kattekwaad uit! Voor jongeren worden er Halloweenparty’s georganiseerd in de discotheek, het buurthuis of op school.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!